اسید اوریک چیست؟

اسید اوریک در واقع در اثر سوخت و ساز اسید های آمینه پورین ایجاد میشود‌.

 این گروه از مواد عمدتا در غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و همچنین حبوبات وجود دارد.

به طور نرمال سطح اسید اوریک سرم بین  ۶.۳-۲.۸  میلی گرم درصد میباشد که البته تفاوتی جزئی بین زنان و مردان در این مقدار وجود دارد.

افزایش اسید اوریک عمدتا در اثر مصرف زیاد مواد غنی از پورینها مانند گوشت قرمز، و همچنین جذب زیاد فروکتوز ( قند ميوه ) میباشد.

 بیماری های ناشی از بالا رفتن ميزان  اسید اوریک در خون:

بیماری نقرس: افزایش اسیداوریک سرم میتواند منجر به ایجاد بیماری نقرس شود. این بیماری یکی از انواع بیماریهای التهاب مفاصل یا

Arthritis میباشد. در این بیماری کریستالهای اسید اوریک در مفاصل تجمع یافته و منجر به درد شدید این ناحیه میشود.


بیماری های ناشی از افزایش اسید اوریک خون:

اشباع اسید اوریک در خون میتواند باعث شکل گیری سنگهای کلیوی از نوع اسید اوریک شود.

بیماری های قلبی:

اگرچه اسید اوریک به عنوان یک آنتی اکسیدان محسوب میشود ولی افزایش اسید اوریک خون به بیش از حد نرمال نیز میتواند باعث

افزایش بروز بیماری قلبی در فرد شود که البته علت دقیق این حالت هنوز مشخص نشده است.


دیابت:

اگرچه مطابق مطالعات گذشته افزایش اسید اوریک خون  به عنوان یکی از عواقب مقاومت به انسولین و دیابت شناخته شده است ولی

طی مطالعات انجام شده نیز مشخص شده که افزایش اسید اوریک خون خود میتواند به عنوان عاملی در ایجاد دیابت نوع ۲ مستقل از

چاقی و همچنین اختلال چربي هاي خون  و افزایش فشار خون باشد.

 

چه عواملی باعث افزایش اسید اوریک خون می شود؟


كمبود پتاسيم:

 كمبود پتاسيم مي تواند سطوح اورات( اسيد اوريك )را در خون افزايش دهد. بنابراين بايد از غذاهاي سرشار از پتاسيم نظير اسفناج

پخته، هلو خشك شده، آووكادو، لوبياي پخته، موز، آب مركبات،شير و ماست بدون چربي استفاده نمود.

داروهاي ادرار آور :

 داروهاي مدر يا آنتي ديورتيك ها كه براي كاهش وزن يا در بيماريهاي قلبي تجويز مي شود، مي تواند سطوح سديم، منیزيم، كلسيم و

پتاسيم را كاهش داده و سبب افزايش اسيد اوريك خون شوند .

عملكرد ضعيف كليه : زماني كه كليه ها عملكرد خوبي ندارند ، توانايي خود را دردفع اسيد اوريك از دست مي دهند. اين مشكل مي

تواند در انواع اختلالات عملكرد كليه ها و يا در اثرمصرف زياد الكل ايجاد شود.


رژيمهاي نامناسب:

 پيروي ار رژيمهاي سخت و شديد  مي تواند اسيد لاكتيك اضافي ايجاد كند كه مانع دفع اسيد اوريك از كليه ها مي شود. رژيمهاي با

كالري كم ، متابوليسم بدن شما را دچار اختلال كرده و مي توانند سبب شروع حمله نقرس  گردد.

همچنين رژيم های نامناسب مي تواند سبب كاهش پتاسيم و در نتيجه افزايش اسيد اوريك شود.

 البته يادآوري مي شود كه يك رژيم متعادل و مناسب كه بتواندبه آرامي وزن اضافه شخص را كم كند بسيار مفيد است زيرا كاهش وزن

مناسب مي تواند سطوح اسيداوريك سرم را كاهش دهد. 


۱۰ توصيه براي بهبود علائم نقرس (Gout) و کاهش سطح اسید اوریک 

 

مراجعه به پزشک و شروع دارو درمانی جهت کاهش سطح اسید اوریک خون.

مصرف مایعات فراوان در طول روز.

 کاهش مصرف نوشابه ، نوشیدنی های قند دار و آب میوه های صنعتی .

کاهش مصرف منابع پروتئینی با پورین بالا : گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی ، جگر ، حبوبات و ... .

تامین پروتئین از منابع غذایی با چربی پایین مانند لبنیات کم چرب ،سویا و ....

اجتناب از مصرف نوشیدنی های الکلی.

انجام ورزش و فعالیت بدنی.

حفظ وزن مناسب با رعایت رژیم غذایی استاندارد .

کاهش مصرف غذاهای بیرون و چرب و افزایش مصرف غذاهای بخارپز و آب پز.

کاهش استرس و اضطراب های روزانه.