آلودگی هوا 


آلودگی هوا یکی از موارد اجتناب ناپذیر زندگی شهرنشینی و صنعتی است، که بیشترین افراد در معرض آسیب، کودکان، سالمندان، زنان

باردار، بیماران قلبی عروقی و ریوی هستند. در ایران سالیانه ۴۵۰۰۰ نفر بر اثر آلودگی هوا می‌میرند در تهران براساس آمار، کمترین میزان

مرگ و میر به علت آلودگی هوا در سال ۱۰۰۰۰ نفر، بیشترین آن ۱۸۰۰۰ نفر و میانگین آن ۱۳۰۰۰ نفر است. شایعترین اختلالی که این

روزها به وفور مشاهده می شود، مشکلات قلبی عروقی است که به دلیل اینکه در هوای آلوده، اکسیژن کمتری به بدن می رسد

سیستم قلب و عروق جهت جبران آن مجبور به کار با شدت بیشتری می شود که این مساله در افراد سالخورده و کسانی که سابقه

بیماریهای قلبی-عروقی دارند خطرناک است.علاوه بر این هوای آلوده سرشار از فلزات سنگین و سمی است که تولید رادیکالهای آزاد را

بیشتر نموده و موجب خستگی و کاهش توان افراد و افزایش ریسک ابتلا به سرطان می شود. در حال حاضر توصیه ها شامل خارج

نشدن از منزل و رعایت توصیه های تغذیه ای است تا از عوارض و آسیب های آلودگی هوا مصون باشید : 


خط مقدم مبارزه با آلودگی هوا دریافت کافی آنتی اکسیدانها (به مقدار زیاد و متنوع) است، آنتی اکسیدان ماده ای است که خاصیت احیا

کنندگی داشته و رادیکالهای آزاد ناشی از فلزات سنگین و آسیب وارده به بافتهای بدن را خنثی می نماید. 


انواع آنتی اکسیدانها و غنی ترین منابع آنها : 


1-میوه ها و سبزیجات با رنگ قرمز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان لیکوپن هستند که بیشترین مقدار درگوجه فرنگی و رب گوجه

فرنگی، گریپ فروت وهندوانه موجود است. تاثیر لیکوپن درمبارزه بابیماریها بیشتر از تاثیر ویتامین Eو بتا کاروتن است .


2-میوه ها و سبزیجات با رنگ ارغوانی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان آنتو سیانین هستند که در گروه توت ها (توت و گیلاس

و..)انگور،کشمش، آلو، زغال اخته و بادمجان وجود دارد. 


3-میوه ها و سبزیجات با رنگ نارنجی که حاوی آنتی اکسیدان کاروتن است و در هویج و کدو حلوایی وجود دارد. 


4-میوه ها و سبزیجات با رنگ زرد که حاوی کریپتو گزانتین است که در هلو پرتقال و طالبی و انبه وجود دارد. 


5-میوه ها و سبزیجات با رنگ سبز- زرد که حاوی لوتئین –گزانتین هستند و در اسفناج،شلغم،آووکادو وجود دارد. 


6-میوه ها و سبزیجات با رنگ سبز ، حاوی سولفورافان هستند که در انواع کلم موجود است. 


7-میوه ها و سبزیجات با رنگ سفید- سبز که حاوی آلیل سولفید است و در پیاز و سیر به مقدار زیاد وجود دارد. 


برگه ها و میوه های خشک شده حاوی مقدار بیشتری آنتی اکسیدان هستند که برای میوه هایی که در این فصل وجود ندارد می توانید

از برگه ها استفاده نمایید. 


ویتامینها و مواد معدنی 


می توانند مسمومیت ناشی از آلودگی هوا را خنثی کنند: 


ویتامینC: غنی ترین منابع شامل فلفل، کلم بروکلی، توت فرنگی و گریپ فروت است. 


ویتامین E: در روغن های گیاهی و فرآورده های گیاهی (کشمش،بادام،روغن آفتابگردان و مخلوط مغزها) به مقدار زیادی وجود دارد. 


افرادی که کمبود کلسیم دارند بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار می گیرند، چون سرب و کلسیم در روده جهت جذب با هم

رقابت می کنند. برای جلوگیری از عوارض سرب بهتر است لبنیات بیشتری مصرف کنید زیرا فسفر، منیزیم و کلسیمی که در لبنیات یافت

می‌شود، همگی خنثی‌کننده سموم هستند و برای کاهش صدمات دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از آلودگی هوا، باید

مصرف شیر ولبنیات بیش از پیش شود. مصرف شیر و فراورده‌های آن باعث نرم‌ شدن مخاط تنفسی فوقانی، مری و معده می‌شود و

به‌دلیل وجود ترکیبات مناسب برای رشد و نمو باکتری‌های مفید( پروبیوتیک ها) که عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم

می‌کنند، التهابات و بیماری‌های دستگاه گوارش را کاهش می‌دهد. 


در روزهای آلوده نباید ازمغازه‌هایی که سبزیجات خود را بیرون از مغازه و در مسیرعبور خودروها می‌گذارند، میوه و سبزی بخرید. 


*منیزیم به دلیل خاصیتی که در کاهش جذب سرب و كادمیوم در روزهای آلودگی هوا دارد، بسیار كمك كننده است. مصرف انواع

سبزیجات با رنگ سبز تیره مانند کاهو، اسفناج، کرفس، انواع سبزی خوردن كه از این ماده مغذی غنی هستند، به همه افراد توصیه می

شود. بهتر است تا جایی که امکان دارد از سبزیجات تازه استفاده کنید 


*پکتین: مواد غذایی که سرشار از پکتین هستند، سرب موجود در هوا را می‌گیرند و مانع ازنفوذ سرب به سلول‌های بدن می‌شوند؛

مصرف روزانه یک عدد سیب می‌تواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را کاهش داده و میوه‌هایی مانند پرتقال و توت‌فرنگی نیز سرشار

ازپکتین بوده و برای کاهش عوارض آلودگی هوا مفید هستند. 


*نوشیدن مایعات به ویژه آب در شرایط آلودگی هوا نه‌تنها باعث شست‌وشوی دستگاه گوارش می‌شود بلکه عطش و خشکی دهان

ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین می‌برد. از طرفی با نوشیدن آب و فعالیت دستگاه گوارش، بخشی از آلودگی‌های وارد شده به بدن

توسط ادرار دفع می‌شود. 


*در شرایطی که آلودگی هوا زیاد است، به افرادی که در محیط بیرون تردد می کنند توصیه می شود قبل از خوردن غذا دهان خود را

شست ‌وشو دهند. همچنین پس از مراجعت به خانه باید حتما دوش بگیرند، چون آلودگی‌ها روی پوست بدن و موها می‌نشینند و از

طریق پوست، جذب بدن می‌شوند. 


*بررسی‏ها نشان داده است که علایم ناشی از آلودگی هوا مانند سردرد، استرس، خواب ‏آلودگی و... در صورت وجود گل و گیاه در خانه

کاهش پیدا می‏کند. همچنین با وجود گیاهان، هوا تمیزتر شده و رطوبت هوا به طور طبیعی حفظ می‌شود.

 

هرگونه برداشت از این مطلب تنها با ذکر منبع و لینک به این صفحه مجاز می باشد.